Разбиране на Анхедония: Какво се случва в мозъка?

Разбиране на Анхедония: Какво се случва в мозъка?

Анхедония или невъзможността да се изпитва удоволствие по време на приятни дейности се случва като част от редица условия. Той също се счита за централна характеристика на депресията. В тази функция на прожекторите изследваме какво се случва в мозъка.

Повечето хора в един момент от живота си ще загубят интерес към неща, които ги вълнуваха.

anhedonia, Въпреки това, отнема тази загуба до своите граници; Става невъзможно да се възползвате от неща, които някога са предизвикали вълнение, като музика, секс, храна и разговор.

Освен голямо депресивно разстройство, това може да възникне като част от други състояния, включително шизофрения, психоза , и болестта на Паркинсон, както и анорексия нерва и нарушения на злоупотребата с вещества.

Тя може дори да играе роля в желанието на индивида да се отдаде на рисково поведение, като парашутиране.

над През последните години Анедония получи увеличено внимание. Част от причината за това е, че тя прогнозира колко добре някой с депресия ще реагира на лечение.

Общите антидепресанти са склонни да работят по -малко добре за хора, които имат депресия с Афедония, отколкото за тези, които имат депресия без Афедония.

Тъй като лечението на депресията е толкова предизвикателно, всяко допълнително прозрение е добре дошло. Има доказателства, които предполагат, че наличието на Анедония увеличава риска от самоубийство, така че ако връзката е доказана, разпознаването и справяне с Анедония може да спаси живота.

Как се чувства Анхедония?

За да придобия по -добро разбиране за това как се чувства Анхедония, следното е откъс от акаунт от първа ръка.

„През последните 7 години имах най -малкото трептене на емоции, това, което чувствам Ежедневно е практически нулево. Нямам желания да говоря истински, тъй като нищо, което правя, не е възнаграждаващо или удовлетворяващо. Това е сърцевината на моята Ахедония, симптом на голяма депресия. “

„ По същество не печеля нищо от ежедневието си; Моят свят е студен и като такъв прави живота да изглежда по същия начин. Всичко, което гледам, всичко, което правя, изглежда и се чувства същото. ”

Какво се случва в мозъка?

Както при разследването на всеки емоционален отговор, историята не е a прост. Схемата на мозъка е гъста, объркана и невероятно заета.

Анхедония не е просто намалена оценка на вкуса на шоколада; Основните механизми за възнаграждение са нарушени.

Това може да включва промени в нивата на интерес, мотивация, очакване, очакване и прогнозиране на усилията, всички от които са сложни сами по себе си и всички от които се обработват от различни, но припокриващи се невронни вериги.

anhedonia и награда

Има доказателства, че много хора с Анедония могат да изпитат удоволствие по подобен начин с останалата част от населението – просто е, че има, че има Нещо злополучно по отношение на мотивацията, очакването и наградата. Намирането на коя част от този процес е станала непоколебима е трудна работа.

За да разбера взаимодействието между различните аспекти на удоволствието, ще предам пример. Ако изпитаме нещо и му се насладим – например ядем нов тип бонбони – може да искаме да го направим отново.

Въпреки това, ако бонбоните струват 1000 долара на парче, може да не се притесняваме. Или по подобен начин, ако е известно, че причинява рак, вероятно ще го пропуснем.

Ако бонбоните са безплатни и безопасни, обаче, ние ще се включим. Ако се изисква да ходим до Следваща стая, за да вземем парче, вероятно ще положим усилия. Но ако е разположена на половин миля, може да направим пауза за размисъл. И ако е в следващия град, ще се откажем от удоволствието.

Но дори и бонбоните да са здравословни, поставени на масата до нас и безплатно, може да вземем парче, дори ако Току-що сме яли хранене с три ястия.

Желание, мотивация и удоволствието, което извличаме от нещата, са течни.

Въпреки че този конкретен пример е опростен, той показва как мозъкът ни мозък Направете изчисления за рискове, награди и изплащания, като използвате множество мозъчни региони, често без нашия съзнателен принос.

Имайки това предвид, откъде трябва да започнем? Е, в продължение на много години част от базалните ганглии, наречени ядрени акумулатори, е посочена като „център за удоволствие“.

Не е изненадващо, че е замесен в Анедония. Последните проучвания показват, че участват и други мозъчни области, включително:

  • Префронталната кора, която участва в планирането и изражението на личността
  • амигдалата, която обработва емоциите и участва в вземането на решения
  • Стриатумът, който е зоната, в която се помещават акумулациите на ядрото, замесени в системата за възнаграждение
  • Инсулата, която се смята за важна в съзнанието и Самосъзнание

Префронталната кора изглежда важна при обработката на награди на високо ниво, включително анализ на разходите и ползите и вземането на решения. Връзките му с вентралния стриатум изглежда са особено важни в мотивацията и следователно Анедония.

Ролята на невротрансмитерите

Невротрансмитерните дисбаланси също са изследвани във връзка с Анедония. Допаминът представлява особен интерес поради участието си в пътищата на възнаграждение, както и от факта, че се изразява в високи количества в ядрото на ядрото.

Всъщност намалената експресия на допамин във вентралния стриатум на депресираните хора е била е Установено е, че корелира добре с тежестта на анхедония, но не и депресивните симптоми като цяло.

Връзката на допамин с анхедония и награда обаче е сложна. Намалените нива на допамин в различни части на мозъка могат да имат различни ефекти.

Като пример, повишеният допамин в инсулата има обратен ефект върху вземането на решения, базиран на усилия, за повишаване на допамин във вентралния стриатум. И така, допаминът е малко вероятно да разкаже цялата история.

GABA (инхибиторен невротрансмитер), глутамат (възбуждащ невротрансмитер), серотонин и опиоиди също могат да играят своята роля.

за Например, хората с депресия, които също са произнасяли Анедония, изглежда са намалили нивата на GABA. И депресираните хора с намалена опиоидна активност изпитват по -малко удоволствие по време на положителни взаимодействия.

Възможна роля за възпаление

депресията и възпалението са свързани от известно време. Учените са измервали повишени нива на възпалителни съединения при хора с депресия. Тези химически отличителни белези включват цитокини и С-реактивни протеини.

Проучване на хора с депресия, публикувано в списанието Molecular Psychiatry през 2015 г., установи, че повишените нива на С-реактивен протеин са свързани с намалена свързаност между The Вентрален стриатум и вентромедиална префронтална кора (което е важно в мотивацията) и повишената анхедония.

Други проучвания са довели до подобни открития, така че възпалението изглежда участва както в депресията, така и в анхдония.

Въпреки че връзката между Анедония и възпалението изглежда, може би, неочаквана, има смисъл, когато човек отлепне обратно на слоевете. Цитокините могат да повлияят на метаболизма на невротрансмитерите и мозъчната активност.

Също така цитокините насърчават така нареченото поведение на болест-включително летаргия, неразположение, загуба на апетит, сънливост и чувствителност към болка-всички от които имат паралели в депресията. И хората, които се подлагат на лечение на цитокини за рак, често съобщават за депресивни симптоми.

Въпреки че нямаме пълно разбиране на произхода на Анедония, изследването към днешна дата ни казва, че е многостранно и – вероятно – вероятно – различен от човек на човек.

Лечение на анхедония

В момента няма лечения, насочени към Анедония. Обикновено се лекува заедно с условието, че е част от – например, селективните инхибитори на обратното захващане на серотонин често се предписват за индивиди с депресия.

Има нарастващ брой доказателства, че стандартните лечения на депресия правят малко за анхедония И още по -лошото може да добави към проблема, като причини емоционално притъпяване, сексуална анхедония и аноргазма или невъзможност за оргазъм.

Това отрицателно взаимодействие може да бъде, защото серотонинът инхибира освобождаването на допамин в определени мозъчни региони, потенциално намеса в схемата на наградата, мотивацията и удоволствието.

При положителна бележка има скорошен интерес към анестетичния кетамин като потенциално антианедонично лекарство. Кетаминът показа обещание като лечение на депресия, като бързо намалява симптомите както при основно депресивно разстройство, така и при биполярно разстройство.

Проучване, публикувано в списанието Nature през 2014 г. ефект върху Анедония. Изпитванията при гризачи вече бяха генерирали интересни резултати, но това беше първият път, когато кетаминът е изследван при хора.

По-конкретно, проучването разглежда резистентното биполярно разстройство на лечението. Авторите стигат до заключението, че „кетаминът бързо намалява нивата на Анедония.“

Всъщност намалението е настъпило в рамките на 40 минути и продължи до 14 дни след единична инжекция. parazitol капсули Интересното е, че редукцията е настъпила без подобно намаляване на депресивните симптоми.

кетамин блокира N-метил-D-аспартатните рецептори, като по този начин се предотвратява активирането им от глутамат. Това нарушава, че глутаматът, възбуждащ невротрансмитер, може да играе роля в Анедония.

Все още има дълъг път, преди многото направления на Анедония да бъдат напълно разбрани. Нашите знания обаче бавно нарастват и с времето има надежда за решение на тази изключително натрапчива и инвалидизираща болест.

  • Неврология / невронаука
  • Психология / психиатрия

Contents