Използване на инструменти за подпомагане на раждането като форцепс и вакуум екстрактори

Използване на инструменти за подпомагане на раждането като форцепс и вакуум екстрактори

И ако кошарата има повдигната вложка за повиване, извадете я, преди да поставите бебето да играе.

Столчета за хранене: Трябва ли да държите бебето заето, докато приготвяте вечеря? Американската академия по педиатрия предлага да завържете по-големите бебета на столче за хранене, за да играят с играчки, поставени на подноса.

Намерете още статии, прегледайте предишните броеве и прочетете текущия брой на Списание WebMD.

WebMD Magazine – Feature Преглед от д-р Hansa D. Bhargava на 27 март 2019 г

Източници

ИЗТОЧНИЦИ:

Гари А. Смит, MD, DrPH, директор на Центъра за изследване и политика на наранявания, Национална детска болница, Кълъмбъс, Охайо.

Американска академия по педиатрия: "Проучване: Нараняванията на проходилките при бебета подкрепят призива на AAP за забрана."

педиатрия: "Наранявания, свързани с бебешка проходилка в Съединените щати."

Защо бебето ми плаче? Може ли да са колики? Какво мога да направя? Това са въпроси, които има почти всеки нов родител.

За да получи отговорите, WebMD говори с д-р Рене А. Али, майка и педиатър в Дънууди, Джорджия. Тук Али обяснява възходите и паденията на придирчивите бебета, включително какво може да раздвижи сълзите на вашето бебе и да го успокои.

Трябва ли да кажа на лекаря за плач?

да. Тъй като коликите обикновено започват на около 3 седмици, 1-месечният преглед на вашето бебе е идеалният момент да го обсъдите. Но се обадете на педиатъра по всяко време, ако плачът се увеличи или изглежда, че бебето ви прекарва повече време раздразнено, отколкото щастливо. Може да има и друга причина.

Също така говорете с педиатъра или с вашия акушер/гинеколог, ако се чувствате тревожни или претоварени или имате проблеми с успокояването на бебето.

Ако бебето ви някога спре да диша или кожата му промени цвета си, когато плаче, обадете се на 911.

С течение на времето вашето бебе ще развие свой собствен ритъм на плач, хранене, сън и игра и вие ще се научите да интерпретирате различните викове. Но те все още могат да имат вариации в графика си, които включват моменти на тежък плач. Въпреки че понякога може да е изтощително и стресиращо за вас, не забравяйте, че плачът не е опасен и не може да нарани детето ви.

Какво представляват коликите?

Коликите са, когато вашето бебе е неутешимо и плаче интензивно в продължение на няколко часа на ден. Епизодите на плач могат да се случват в редовно време на деня и около 3-5 пъти седмично.

Колко дълго продължават коликите?

Започва, когато бебетата са на около 3 седмици и завършва на около 3 месеца, когато са по-способни да се успокоят.

Имате ли съвети как да успокоите плача или коликите?

Всичко зависи от вашето бебе. Тези неща често помагат:

Плътно повиване: Вашето бебе може да се чувства по-сигурно, когато е увито плътно. Бял шум: Изненадващо силните звуци като вакуум успокояват някои бебета. Или вашето бебе може да харесва повтарящи се или ритмични звуци, като радиостатични, течащ душ, машина с бял шум или пералня. Само не забравяйте, че пералнята или сушилнята могат да осигурят успокояващ фонов шум, но никога не поставяйте бебето си върху тях. Различна позиция: Дръжте бебето си настрани и му дайте залъгалка или пръста си да суче. Смученето може да ги успокои. Или сложете корема им надолу върху коленете си и разтрийте гърба им. Движение: Изведете бебето си в количка или кош за разходка.

Имайте предвид, че вашето бебе с колики може да не реагира на никакви успокояващи методи! Ако сте опитвали различни стратегии или изведнъж това, което е работило миналата седмица, не работи сега – и се чувствате претоварени – добре е да си вземете почивка. Поставете бебето си на безопасно място като креватче, столче за кола или люлка и се отдалечете за няколко минути.

Продължение

Ако не изглежда като колики, но бебето ми все още е нервно, мога ли как да нахраня бебето си, за да направя разлика?

Бебетата могат да бъдат придирчиви, независимо дали кърмят или хранят от шише. Ако кърмите, кофеинът или млечните продукти в диетата ви могат да раздразнят стомаха на вашето бебе. От друга страна, млечният протеин в бебешкото адаптирано мляко може да причини стомашен дистрес в първите седмици от живота. Ако искате да ограничите храните в диетата си или да направите други промени в храненето, обсъдете това с вашия педиатър.

WebMD функция Прегледан от Дан Бренан, д-р на 27 май 2015 г

Източници

ИЗТОЧНИК: 

Рене А. Али, доктор по медицина, педиатър, Дънуди, Джорджия.

Кефалогематом при новородено е нараняване при раждане, причинено от травма или натиск върху главата по време на раждане или раждане. Лова кръв се събира под скалпа и извън черепа. Това се случва поради спукани или повредени малки кръвоносни съдове в скалпа. Тъй като натрупването на кръв е на върха на черепа, мозъкът на бебето не е изложен на риск от натиск или кървене, защото е под костите на черепа. Следователно, бебешкият цефалогематом не представлява никаква опасност за мозъка на бебето.

Кървенето е бавно и може да отнеме часове или дни след раждането, за да се образува цефалогематом. Цефалогематомът е едно от най-честите наранявания при раждане, засягащо между 1 и 2 процента от всички бебета по време и след раждането.

Докато повечето новородени цефалогематоми обикновено преминават от само себе си без намеса, Вашият лекар може да препоръча операция за предотвратяване на усложнения в някои случаи.

Симптоми на цефалогематом

Най-честият симптом е мека издутина или подутина в задната част на главата на вашето бебе. Като цяло няма да има синини, порязвания или зачервяване на кожата над издутината.‌

Цефалогематомът варира по размер и може да бъде забележим или по-малко очевиден. Първоначално подутината се усеща мека, но когато събраната кръв започне да се калцира, тя се усеща по-твърда и по-плътна. След няколко седмици издутината започва да се свива и в повечето случаи централната част на подутината се разтваря преди външните ръбове, създавайки "подобен на кратер" виж. Това е знак, че процесът на оздравяване върви добре. Освен изпъкналостта, новороденият цефалогематом може да причини вътрешни симптоми. 

Тези симптоми включват:

Инфекция: Това е вредно усложнение, което може да се появи в някои случаи на бебешки цефалогематом. жълтеница : В редки случаи цефалогематомът може да повиши риска на бебето от развитие на жълтеница при новородени поради прекомерните нива на билирубин в кръвта. анемия : Ниските нива на червените кръвни клетки са друг често срещан симптом.

Диагностика на цефалогематом

Обикновено Вашият лекар ще извърши физически преглед на цялото тяло на Вашето новородено.‌

 Само изпъкналост може да е достатъчна за диагнозата, но в някои случаи Вашият лекар може да поиска допълнителни изследвания, включително:

Рентгенов CT сканиране ЯМР сканиране Ултразвук

Продължение

Причини за кефалогематом

Кефалогематомът на новороденото обикновено се появява по време на процеса на раждане или раждане. Въпреки това, може да отнеме много часове или дни след раждането, преди да се образува. Интензивният натиск или травма върху главата на бебето по време на раждане или раждане може да доведе до разкъсване на деликатните кръвоносни съдове на скалпа, причинявайки цефалогематом. Точната причина за травма на главата по време на раждане, която причинява цефалогематом, може да варира

Една често срещана причина е, когато главата на бебето удря тазовата кост на майката, докато преминава през родовия канал. Когато това се случи, силата от контракциите продължава да бута главата, докато не намери своя път през родовия канал.‌

Друга често срещана причина за травма на главата при раждане е използването на устройства за подпомагане на раждането като вакуум екстрактори и акушерски щипци. ‌

Тези медицински устройства са полезни, когато маточните контракции на майките не са достатъчни, за да прокарат бебето през родовия канал. Лекарите в родилната зала използват тези устройства, за да хванат главата на бебето и те могат да причинят достатъчно сила, за да разкъсат кръвоносните съдове на varicream в аптеките главата на бебето.

Рискови фактори за новородени кефалохематом

Всяко бебе, родено вагинално, може да развие цефалогематом. Въпреки това, няколко фактора могат да увеличат риска. Общите рискови фактори включват:

Използване на инструменти за подпомагане на раждането като форцепс и вакуум екстрактори Продължително раждане поради слаби контракции на матката, бебе с глава, която е по-голяма от тазовата област на майката, и бебе, което е по-голямо от очакваната гестационна възраст Многоплодни раждания Ненормална позиция може да направи процеса на раждане по-дълъг и по-сложен. Ако главата на бебето удари тазовата кост на майката по време на раждането

Лечение на цефалогематом

В повечето случаи вашето новородено няма да се нуждае от лечение на цефалогематом, тъй като той преминава без никакви медицински интервенции. Подутината изчезва след няколко седмици или месеци. Понякога лекарят може да се опита да го източи, въпреки че това не винаги е необходимо. Вашият лекар ще Ви посъветва да наблюдавате внимателно зоната за някакви необичайни симптоми.

Потенциални усложнения

Повечето бебета не страдат от никакви дългосрочни усложнения или забавяне на развитието поради нараняването. Въпреки това, в някои случаи, цефалогематомът може да причини други здравословни проблеми, като:

Инфекция жълтеница анемия Счупване на черепа Може да се случи калцификация, което води до натрупване на костни отлагания около кръвния басейн

Ако новороденият цефалогематом се зарази, Вашият лекар може да извърши дренаж и да постави Вашето бебе на антибиотично лечение. Жълтеницата при новородени изисква внимателно наблюдение и лечение. Ако бебето развие анемия, може да се наложи кръвопреливане.

Медицински справочник на WebMD Прегледан от Дан Бренан, д-р на 23 юни 2021 г

Източници

ИЗТОЧНИЦИ:

Академия за неонатални медицински сестри: „Caput Succedaneum и Cephalohematoma: Cs, които оставят подутини по главата.“

Американски семеен лекар: „Изчерпателен преглед на новородено“.

Ръководство за наранявания при раждане: „Кефалогематом при бебета“, „Жълтеница при новородени“.

Помощен център за наранявания при раждане: „Кефалогематом и наранявания при раждане“, „Усложнения от кефалогематом“.

Инфекциозни болести на BMC: „Инфектиран цефалогематом при бебе на пет седмици – доклад за случая и преглед на литературата.“

Церебрална парализа: „Какво показва цефалогематом при новородено бебе.“

ЖУРНАЛ ПО НЕВРОХИРУРГИЯ: “Аномалии: доклад за случая.”

Педиатрия в преглед: „Наранявания при раждане при новородени“.

Raines, D., Krawiec, C., & Джейн, С.: „Кефалогематом“, StatPearls, 2021 г.

Забавни бебешки игри, които могат да подобрят уменията и развитието на вашето дете, не трябва да са сложни. Всъщност не трябва да бъдат. Може дори да откриете, че много от най-добрите игри, които можете да играете с детето си, за да му помогнете да научи за света около него, са това, което вече правите естествено.

За да помогнете на вас и вашето бебе да извлечете максимума от времето за игра, уверете се, че разпознавате знаци, които бебето ви изпраща, които показват кога е време за игра. Тези сигнали могат да включват:

Гледайки вас или други хора с интерес Посягайки към вас усмихнат

Също така е важно да разпознаете кога вашето бебе е имало достатъчно бебешки игри и се нуждае от почивка. Тези признаци могат да включват:

Плач  Плюене Гледайки настрани

За да помогнете на вашето бебе да се забавлява, да се свързва с вас и да научи за света, опитайте да играете следните 10 игри за развитие. Може също да искате да измислите свои собствени вариации или да комбинирате игри, когато усетите, че бебето ви е готово за допълнително предизвикателство.

Пик-а-Бу

Една от най-добрите игри за бебета за игра с бебета е и една от най-лесните. Просто скрийте лицето си зад ръцете си и след това отдалечете ръцете си, докато казвате: "Пик-а-бу!"

Докато бебетата не навършат около 9 месеца, те не осъзнават, че все още сте там, когато лицето ви е покрито. Така детето ви ще бъде очаровано от вашето изчезване и повторно появяване. Тази игра за бебета може дори да помогне на детето ви да стане по-удобно в света, когато разбере, че ще се върнете, дори когато вие "махай се."

След като детето ви започне да разбира играта повече, може да се опита "намирам" вие, като посягате към ръцете си, когато се криете. Опитайте да играете тази игра за стимулиране на развитието, за да направите задачи като смяна на памперси и обличане по-забавни за вас и бебето.

Мамо виж, мамо направи

Точно както можете да четете сигналите на вашето бебе, за да знаете кога да играете на бебешки игри, вие можете да поемете инициативата си за това как да играете от вашия малък пакет радост.

Например, ако бебето ви вокализира с "гука" и "га-газ," опитайте се да имитирате звуците на вашето бебе. Това ще помогне на вашето бебе да развие основа за умения за разговор. По същия начин, когато вашето бебе се усмихне, му се усмихнете. Това ще помогне на вашето бебе да развие самочувствие, когато осъзнае, че се забавлявате и се наслаждавате на тяхната компания.

Продължение

Танцувайте наоколо

Всички бебета се нуждаят от много време за гушкане, за да им помогне да се чувстват сигурни и да изградят емоционална привързаност към важните хора в живота си.

Опитайте да танцувате с бебето си, за да насърчите връзката и да отговорите на нуждите на вашето бебе. Ако са в закачливо настроение, направете нежно, глупаво движение заедно, за да ги накарате да се смеят. Ако бебето ви е уморено или разстроено, то  може да предпочете бавен танц из стаята, за да му помогне да се успокои с движение.

Пати торта

"Баничка, баничка, хлебарче, изпечи ми торта колкото можеш по-бързо. Потупайте го и го навийте и го маркирайте с „B“. И го сложете във фурната за бебето и мен." Тази добре позната игра с пляскане може да изглежда глупава, но е чудесен начин да помогнете на вашето бебе да развие редица важни умения.

Първо, ритъмът и повтаряемостта на мелодията ще помогнат на вашето бебе да развие езикови умения. Освен това усещането от докосването ви, докато нежно пляскате с ръце срещу техните в такт за римата, ще помогне за стимулиране на тяхното усещане за допир. Когато бебето ви порасне, то вероятно ще се опита да имитира движенията, които правите с ръцете си, което ще му помогне да развие големите си двигателни умения и координацията между очите и ръцете.

Къде ти е носът?

Искате ли да работите върху развитието на езиковите умения и да накарате бебето си да се кикоти в същото време? Тогава тази глупава, проста бебешка игра е идеална за вас.

За да подпомогнете развитието на вашето бебе, попитайте: "Къде ти е носа?" с напевен глас. След това леко докоснете носа на вашето бебе, както казвате "Ето ти носа!" с голяма наслада. Повтарянето на тази игра и играта с различни части от тялото на вашето бебе или близки предмети ще помогне на вашето бебе да започне да научава значението на различните думи.

Забавление за тъкани

Когато бебето е малко, светът е огромно море от нови сетивни преживявания. Най-добрите игри за развитие предоставят начини за вашето бебе да изследва безопасно средата си.

Гледайте как играе вашето бебе, когато му давате парчета плат с различни текстури – като чуло, рипсено кадифе, сатен и кадифе – да се справят. Разнообразието от текстури ще ги заинтригува и заинтересува. В същото време задържането на парчета плат и размахването им ще помогне за изграждането на мускулна сила и координация.

Продължение

Разклатете, дрънкайте и търкаляйте

Бебетата обичат да слушат гласовете на хора, които познават, а също така са заинтригувани от повтарящи се звуци. Дайте на бебето си възможност да чуе и двете, като редовно казвате детски стихчета или други римувани стихотворения, подходящи за деца.

Можете да имате време за рими по всяко време – във ваната, по време на гушкане или когато се возите в колата. Всичко това са идеални възможности да забавлявате вашето бебе и да подобрите езиковите умения.

Време за рима

Бебетата обичат да слушат гласовете на хора, които познават, а също така са заинтригувани от повтарящи се звуци. Дайте на бебето си възможност да чуе и двете, като редовно казвате детски стихчета или други римувани стихотворения, подходящи за деца.

Можете да имате време за рими по всяко време – във ваната, по време на гушкане или когато се возите в колата. Всичко това са идеални възможности да забавлявате вашето бебе и да подобрите езиковите умения.

Бебето има топка

Да, наистина, можете да играете на топка с бебе много преди вашето новородено да е в състояние да хване и хвърли.

За да запазите нещата интересни, намерете топка, предназначена за бебета, която има различни текстури и цветове, за да запазите интереса им.